Rambiopharma logo for gmail

אנטיאוקסידנטים (Antioxidants) מי צריך אותם – חלק א'

אחד מהטרנדים החמים והנפוצים ביותר בשוק הבריאות ותוספי התזונה הינם ה- "אנטיאוקסידנטים". כולם מדברים על זה, אבל לא לגמרי מבינים לעומק מה זה? איזו פעילות אנחנו יכולים ליחס להם? האם יש משהו מאחורי הפרסומים, ובכלל למה זה טוב? האם יש להם אינטראקציה עם תרופות שאני לוקח?

אז נתחיל מהתחלה, מהם בכלל אנטיאוקסידנטים?  כדי להבין את זה חייבים להבין קודם כל מהם רדיקלים חופשיים

רדיקלים חופשיים ועקה חימצונית (Oxidative stress & Free radicals)

רדיקלים חופשיים הם חומרים פעילים מאד בעלי רעב מתמיד לתת או לקבל אלקטרונים מסביבתם דבר שהופך אותם לחסרי יציבות ופעילים מאד. צורונים (SPECIES) לא יציבים  אלה של חמצן וחנקן הינם תוצרי לוואי טבעיים של מספר תהליכים ביוכימיים בגוף דוגמת שרשרת הנשימה, תהליכים הקשורים בפעילות מערכת החיסון, ותהליכי בניה ופירוק אנזימטיים בגוף. אי יציבות ופעילותם המואצת עלולה לגרום, במידה ולא יהיו מווסתים ע"י מערכות בגוף, לתקיפת אברונים בגוף דוגמת קרום התא, חלבונים- ביניהם כאלה השולטים בחלוקת התא, בגדילי ה-DNA וכד'. יותר על הכימיה מאחורי הקלעים ניתן יהיה למצוא בבלוג הבא.

עקה חימצונית (Oxidative stress) מוגדרת כמצב שבו מופר האיזון הטבעי בין יצירת רדיקלים חופשיים לבין יכולת הגוף ליצור הגנות אנטי אוקסידנטיות לטובת הרדיקלים החופשיים. טראומה, זיהום, רעלנים, ואפילו פעילות גופנית אינטנסיבית. כמו כן, עקה חימצונית מאפיינת מחלות דלקתיות רבות דוגמת דלקת פרקים, זאבת, וכן מחלות קרדיוסקולריות, בעיות ראיה, טרשת, תיסמונות חיסוניות שונות, הפרעות נוירולוגיות שונות. הפחתה בכמות הרדיקלים החופשיים צפויה להשפיע משמעותית על תהליך ההזדקנות.

אורח החיים המודרני מביא אותנו לחשיפה מוגברת לסביבה עוינת רוויה ברדיקלים חופשיים מסוגים שונים (זיהום אוויר, עישון, מזהמים סביבתיים, חומרי הדברה ועוד). חומרים אלה עלולים להביא לשלל פגעים שתוארו, ורבים אחרים.

אנטיאוקסידנטים (Antioxidants)

האנטיאוקסידנטים הינם קבוצה של מולקולות יציבות מספיק כדי לספק אלקטרון לרדיקל החופשי, ובכך לנטרל אותו ולהפחית את יכולת הפגיעה שלו. בגוף קיימים מספר אנטיאוקסידנטים אנדוגניים המיוצרים במהלך חילוף החומרים הרגיל  דוגמת גלוטטיון  (Glutathione)  ויוביקוינול (Ubiquinol), וכן מספר אנזימים הפועלים לפירוק רדיקלים חופשיים.

אנטיאוקסידנטים אחרים דוגמת ויטמין C, ויטמין E , ו- B-carotene חייבים להגיע ממקורות חיצוניים.

הרשות האירופית לבטיחות מזון (EFSA) דנה בנושא (קישור להלן) באופן שוטף ומתייחסת אילו תועלות בריאותיות ניתן ליחס לאנטיאוקסידנטים שונים.  בנוסף, נקבעו רשימת תועלות בריאותיות שניתן ליחס לכל אנטיאוקסידנט על סמך ניסיון מצטבר ומהם הכללים לפיהם ניתן בעתיד לייחס תועלות בריאותיות שונות לאנטיאוקסידנטים.

Guidance for the scientific requirements for health claims related to antioxidants, oxidative damage and cardiovascular health

בארץ, אנו פועלים תקנות בריאות הציבור האוסרות לייחס סגולות מרפא למוצרי מזון 

בבלוגים הבאים ניתן יהיה למצוא קצת יותר על הכימיה של רדיקלים חופשיים, וגם על אנטיאוקסידנטים, תרופות ואינטראקציות בינתרופתיות.